DISCRET S-A SCURS TIMPUL PRIN SCOALA NORMALA
MARCAND DESTINE CU CARE NE MANDRIM.

vineri, 14 noiembrie 2008

Iasul invadat de cersetori

Timp de cateva zile, populatia Iasului e dubla. Sutelor de mii de pelerini care vin an de an la Iasi, de sarbatoarea Sfintei Parascheva, li se adauga, ca de fiecare data sute si sute de cersetori. Porniti spre Iasi cu o saptamana inainte, cersetorii din comunele si judetele invecinate bat drumul pana aici pentru a profita de milostenia credinciosilor. Desi sunt multi, pentru ei sarbatoarea se dovedeste a fi o afacere profitabila.”In aceste zile, oamenii sunt mai milostivi si poate o sa ne ajute mai mult”, imi spune Daniel, un tanar de etnie rroma in varsta de 21 de ani.
Zona cea mai profitabila e fara indoiala cea din preajma Mitropoliei. Aici, printre picioarele pelerinilor se impart”zone de influenta” si “spatii de actiune” pe care doar ei le vad. Cu gandul la fiecare ban in plus pe care l-ar putea castiga, cersetorii ajung sa se si bata intre ei din cauza teritoriilor incalcate.Fiecare cersetor are tehnica lui de a starni mila oamenilor.Unii profita de copii, altii de problemele pe care le au, maini ori picioare amputate. Nimic nu mai conteaza, important e sa induioseze. Cu gandul la problemele care i-au facut sa bata drumul pana la Iasi, pelerinii le strecoara monede si uneori bancnote tuturor. Stiu cu totii ca banii se pot duce nu doar pe mancare, ci si pe bautura ori tigari, insa cred ca, pana la urma, in fata celui de sus, gestul lor conteaza, nu locul unde vor ajunge banii. Printre cersetori se afla in egala masura si multi, foarte multi hoti care vaneaza portofele, obiecte de valoare,genti,posete,buzunare. Si pentru ei, sarbatoarea este o adevarata afacere. Jandarmii mobilizati sa asigure paza pelerinilor, spun ca au primit ordin sa nu scape din ochi cersetorii si hotii de buzunare. “Trebuie sa avem foarte mare grija de cersetori. O mare parte sunt aici pentru a fura si nu pentru a cersi, si sunt si foarte multi rromi,” declara unul dintre jandarmi.
In ciuda precautilor,o mare parte dintre pelerini cad in plasa hotilor, care le fura totul,inclusiv banii pastrati pentru a plati trenul inapoi catre casa.
Eliza Stefan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu